Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Βελτιώστε την ταχύτητα του σκληρού σας δίσκου

Θα έχετε παρατηρήσει ότι αν δουλεύετε σε ένα σχετικά καινούριο υπολογιστή, η ταχύτητα του σκληρού δίσκου είναι σχεδόν πάντα ικανοποιητική. Σε περίπτωση όμως που έχετε ένα παλαιότερο μηχάνημα, με την καθημερινή χρήση ο δίσκος πιθανόν να έχει χάσει τη σπιρτάδα του.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Όσο γράφετε ή σβήνετε αρχεία, όσο εγκαθιστάτε ή απεγκαθιστάτε προγράμματα, η διάταξη του δίσκου σας αλλάζει. Αν θέλετε να σας το πω πιο επιστημονικά (!), το φαινόμενο αυτό ονομάζεται κατακερματισμός (defragmentation). Υπάρχουν όμως λύσεις για να βελτιώσετε τη απόδοση του σκληρού σας δίσκου και  του υπολογιστή σας γενικότερα.
Η καλύτερη λύση κατά τη γνώμη μου είναι η εφαρμογή Smart Defrag, που διατίθεται δωρεάν για υπολογιστές με λειτουργικό σύστημα Windows. Αφού κατεβάσετε το πρόγραμμα και το εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας, απλά ανοίξτε το. Οι προεπιλεγμένες ρυθμίσεις του Smart Defrag είναι αρκετά ικανοποιητικές (π.χ. το πρόγραμμα εκτελείται αυτόματα και βελτιώνει την απόδοση του δίσκου σας όταν ο υπολογιστής είναι αδρανής). Αν παρ' όλα αυτά θέλετε να αλλάξετε κάποια ρύθμιση επιλέξτε "Ρυθμίσεις" από το βασικό μενού του προγράμματος. Την πρώτη φορά, πατήστε το πλήκτρο "Ανασυγκρότηση" και το πρόγραμμα ξεκινά τη διαδικασία σάρωσης του δίσκου σας. Με τακτική ανασυγκρότηση, αναμένεται μια αύξηση της απόδοσης του δίσκου σας 15-20% ή και περισσότερο. Εκτός του Smart Defrag υπάρχει βέβαια και το πρόγραμμα Ανασυγκρότησης Δίσκων που είναι ενσωματωμένο στα Windows. Δεν το προτείνω όμως γιατί είναι αρκετά αργό κι όχι τόσο αποτελεσματικο.


http://tweaks-tips-tricks.blogspot.gr/

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *