Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Προστατέψτε τον υπολογιστή σας από τις επιθέσεις των ιών

Με τη μεγάλη εξάπλωση του internet, έχουν αυξηθεί κι οι μπελάδες. Ο μεγαλύτερος (αλλά όχι κι ο μοναδικός!) κίνδυνος που απειλεί τον υπολογιστή και τα δεδομένα μας είναι η επίθεση από κάποιο ιό (virus).
 Οι ιοί είναι κακόβουλα προγράμματα που έχουν δυσάρεστες συνέπειες στη λειτουργία του υπολογιστή μας. Αν πατήστε εδώ θα δείτε περισσότερες πληροφορίες για τους ιούς, πως μεταδίδονται και τι συνέπειες έχουν. Πολλοί από σας ίσως έχετε ήδη εγκαταστήσει κάποιο εμπορικό πρόγραμμα αντιικής προστασίας (antivirus). Τα περισσότερα από αυτά τα εμπορικά προγράμματα στοιχίζουν γύρω στα 30€ το χρόνο. Τα Norton Antivirus, Kaspersky, McAfee, Panda και Lookout είναι τα πιο γνωστά αντιικά προγράμματα. Στη συνέχεια θα σας προτείνω τις καλύτερες δωρεάν εφαρμογές αντιικής προστασίας (antivirus) που πραγματικά δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα εμπορικά προγράμματα.
Ένα από τα καλύτερα προγράμματα αυτής της κατηγορίας είναι το avast. Πέρα από τη δωρεάν έκδοση που προτείνω να κατεβάσετε και να δοκιμάσετε, το avast διαθέτει και μια εμπορική έκδοση πλήρους προστασίας (όχι μόνο από τους ιούς). Το avast, όπως τα περισσότερα προγράμματα του είδους, ενημερώνεται αυτόματα από το internet για νέους ιούς. Επίσης, αν βρει κάποιον ιό στο σύστημά σας, σας ενημερώνει με κατάλληλα μηνύματα. Μόλις το κατεβάστε και το εγκαταστήσετε, σας προτείνω να επιλέξετε το πλήκτρο "Έλεγχος υπολογιστή" πάνω αριστερά ώστε να ελέγξετε για τυχόν ιούς. Την πρώτη φορά κάντε έναν πλήρη έλεγχο συστήματος για να είστε βέβαιοι. Οι προεπιλεγμένες ρυθμίσεις της εφαρμογής είναι πολύ ικανοποιητικές. Αν παρ' όλα αυτά θέλετε να αλλάξετε κάποια ρύθμιση, επιλέξετε το πλήκτρο "Ρυθμίσεις" πάνω δεξιά.
Εκτός του avast, μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε το avg και το avira που αποτελούν αξιόλογες εναλλακτικές λύσεις. Προσέξτε όμως να μην εγκαταστήστε δύο αντιικά προγράμματα στον υπολογιστή σας. Στην καλύτερη περίπτωση, το μόνο που θα καταφέρετε θα είναι μεγάλη πτώση στην απόδοσή του. Αν θέλετε να κάνετε διάφορες δοκιμές, κάντε πρώτα απεγκατάσταση του προηγούμενου αντιικού σας.

ΠΗΓΗ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *