Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Σχέδιο για ενιαίο ταμείο, σύνταξη 360 ευρώ και συμμετοχή ιδιωτών

Τη δημιουργία ενός Εθνικού Φορέα Συντάξεων,
 με βασικό κορμό το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, στον οποίο θα υπάγονται μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες, μελετά η κυβέρνηση, δρομολογώντας σημαντικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό.

Σχέδιο για ενιαίο ταμείο, σύνταξη 360 ευρώ και συμμετοχή ιδιωτώνΤο σχέδιο αυτό, που έχει επεξεργαστεί ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, προβλέπει τη θέσπιση Ενιαίας Εθνικής Σύνταξης, η οποία θα διαμορφώνεται στα 360 ευρώ για όλους τους ασφαλισμένους, αλλά και τους ανασφάλιστους, που έχουν εισόδημα χαμηλότερο των 7.000 ευρώ, ενώ παράλληλα θα ισχύει για τους μισθωτούς η κατώτερη σύνταξη και η ανταποδοτική σύνταξη, με βάση τις εισφορές των ασφαλισμένων και των εργοδοτών.

Εξάλλου, ο διοικητής του ΙΚΑ έχει κατ' επανάληψη ταχθεί υπέρ ενός ενιαίου συνταξιοδοτικού Ταμείου, κρίνοντας μία τέτοια μεταρρύθμιση ως αναγκαία, λόγω των μεγάλων ταμειακών προβλημάτων των φορέων, της ανάγκης για πιο ορθολογική κατανομή του προσωπικού, καθώς και της μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης.

Σε αυτό το σχέδιο, φαίνεται πως υπάρχει “χώρος” και για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, καθώς προβλέπεται η δημιουργία εναλλακτικών επιλογών θεμελίωσης επιπρόσθετων ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Ήδη, οι ασφαλιστικές εταιρείες ζητούν να ενταχθούν στο ασφαλιστικό σύστημα ως δεύτερος πυλώνας, ώστε ο ιδιωτικός τομέας να συμπληρώνει το δημόσιο στην καταβολή των συντάξεων.

Πρόκειται για ένα σύστημα, που εφαρμόζεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ολλανδία, όπου το κράτος συνεισφέρει μόλις το 25% της σύνταξης, η οποία ορίζεται στο 90% του μισθού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, με βάση το σχέδιο για την Ενιαία Εθνική Σύνταξη, οι συντάξεις θα φτάσουν σταδιακά να κυμαίνονται στο 48% του μισθού, που λάμβανε ο συνταξιούχος, όταν εργαζόταν.


http://www.news.gr/

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *