Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Ιβαν Σπίγκελ: Στα 23 του είπε «όχι» σε 3 δισ. δολάρια

Ο Ιβαν Σπίγκελ απέκρουσε επιδεικτικά πρόταση της Facebook για εξαγορά της ιλιγγιωδώς ανερχόμενης εταιρείας του Snapchat
Ιβαν Σπίγκελ: Στα 23 του είπε «όχι» σε 3 δισ. δολάρια

O Ιβαν Σπίγκελ δεν είναι ο τρελός της Σίλικον Βάλεϊ, απλώς πιστεύει ότι η αξία της Snapchat θα ανέβει ακόμη περισσότερο καθώς οι χρήστες καθημερινά αυξάνονται.

Τι χρειάζεται μια εταιρεία δύο μόλις χρόνων για να απορρίψει μια δελεαστική πρόταση εξαγοράς ύψους 3 δισ. δολαρίων σε μετρητά; Φιλοδοξία, επιχειρηματικό σχεδιασμό και... πλούσιο ιδρυτή. Η Snapchat, η αμερικανική εταιρεία ανταλλαγής μηνυμάτων με φωτογραφίες, διαθέτει όλα τα παραπάνω. Γι' αυτό, όταν η Facebook της πρότεινε να την εξαγοράσει έναντι του αστρονομικού αυτού ποσού, ο διευθύνων σύμβουλός της, ο 23χρονος Ιβαν Σπίγκελ, απάντησε με ένα βροντερό «όχι». Δεν είναι ο τρελός της Σίλικον Βάλεϊ ούτε συμπεριφέρθηκε παρορμητικά: γνωρίζει ότι ως τις αρχές του επόμενου έτους η αξία της Snapchat πιθανότατα θα είναι ακόμη μεγαλύτερη καθώς οι χρήστες της καθημερινά πολλαπλασιάζονται. Εξάλλου, προερχόμενος από εύπορη οικογένεια του Λος Αντζελες, έχει, αν μη τι άλλο, το περιθώριο να εξερευνήσει τις επιχειρηματικές δυνατότητές του.

Το 2012 η Facebook εξαγόρασε την Instagram, την ιστοσελίδα διαμοιρασμού φωτογραφιών, έναντι 1 δισ. δολαρίων. Οπως αναφέρουν δημοσιεύματα, ο διευθύνων σύμβουλος της Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ είχε προσεγγίσει τον Σπίγκελ και τον 25χρονο συνεργάτη του και συνιδρυτή της Snapchat Μπόμπι Μέρφι και στο παρελθόν προσφέροντάς τους επίσης 1 δισ. δολάρια χωρίς καμία τύχη. Η τριπλάσια προσφορά του έπεσε και πάλι στο κενό. Ο Σπίγκελ, αναφέρεται, δεν θα κάνει καμία κίνηση τουλάχιστον ως τις αρχές του 2014.

Ως τότε οι χρήστες του Snapchat, μιας εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα και ταμπλέτες που δημιουργήθηκε το 2011 και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των εφήβων, θα έχουν αυξηθεί σημαντικά. Σύμφωνα με έρευνα του Pew Internet, το 12% των αμερικανών κατόχων έξυπνων τηλεφώνων έχει εγκαταστήσει την εφαρμογή.

Τι ακριβώς είναι όμως το Snapchat και γιατί αποτελεί τη νέα μόδα μεταξύ των εφήβων; Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα, το Snapchat επιτρέπει στους χρήστες του να ανταλλάσσουν μεταξύ τους φωτογραφίες (snaps) οι οποίες αυτοκαταστρέφονται εντός ενός ως δέκα δευτερολέπτων από τη στιγμή παραλαβής του μηνύματος. Και παρά τα κενά στην ασφάλεια (όπως ότι με ένα απλό screenshot η φωτογραφία μπορεί να μείνει για πάντα στο τηλέφωνο που δέχθηκε το μήνυμα), η ιδέα αποδείχθηκε ιδιαίτερα δημοφιλής στους  νέους 18-29 ετών και στους εφήβους, κάποιοι από τους οποίους παράλληλα δείχνουν να βαριούνται το Facebook.

Περισσότερα από 400 εκατ. μηνύματα στέλνονται καθημερινά μέσω της εφαρμογής, ωστόσο ο ακριβής αριθμός των χρηστών της (που αποτελείται κατά 70% από γυναίκες, σύμφωνα με τον Σπίγκελ) δεν αποκαλύπτεται από την εταιρεία. Κακές γλώσσες περιγράφουν  τον ιδρυτή της ως ένα κακομαθημένο πλουσιόπαιδο που έψαχνε τρόπο για να ανταλλάσσει σεξουαλικού περιεχομένου φωτογραφίες με τους φίλους του στην αδελφότητα Κάπα Σίγμα του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ όπου σπούδαζε, χωρίς να αφήνει πίσω του «ενοχοποιητικά» στοιχεία.

Επιπλέον λέγεται ότι η ιδέα για το Snapchat, που παλαιότερα ονομαζόταν Picaboo, ανήκει στον Ρέτζι Μπράουν, έτερο μέλος της αδελφότητας Κάπα Σίγμα.

Μάλιστα ο τελευταίος έχει καταθέσει αγωγή εναντίον του Σπίγκελ και του Μέρφι στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λος Αντζελες προκειμένου να πάρει το μερίδιο που θεωρεί ότι του αναλογεί από την εταιρεία. Ο Σπίγκελ, ωστόσο, που μένει ακόμη στο ίδιο σπίτι με τον πατέρα του, δεν δείχνει να πτοείται. Οπως έγραψε η αμερικανική εφημερίδα «L.A. Weekly», ο νεαρός επιχειρηματίας «έχει ήδη αποκτήσει τη συνήθεια της Σίλικον Βάλεϊ: να λέει ότι ηγείται μιας επανάστασης».




Προφίλ

Και ξύπνιος και πλουσιόπαιδο
Ο Ιβαν Σπίγκελ είναι το πρωτότοκο παιδί δύο μεγαλοδικηγόρων. Μεγάλωσε σε ένα σπίτι αξίας 2 εκατ. δολαρίων στην πλούσια περιοχή Πασίφικ Πάλισεϊντς του Λος Αντζελες, ενώ λέγεται ότι ο ίδιος και οι δύο αδελφές του είχαν προσωπικούς δασκάλους που χρέωναν ως και 250 δολάρια την ώρα.

Sexting: το ΙΧ πορνό
Η Snapchat, που έχει ήδη συγκεντρώσει 70 εκατ. δολάρια από ιδιώτες επενδυτές, κατηγορείται ότι ενθαρρύνει το λεγόμενο «sexting» (ανταλλαγή πονηρού περιεχομένου φωτογραφιών) μεταξύ των χρηστών της. Ερευνα αποκάλυψε ότι σχεδόν οι μισοί από τους χρήστες 18-30 ετών στη Βρετανία έχουν ανταλλάξει μέσω της εφαρμογής γυμνές φωτογραφίες.



Τεντ Γουάσερμαν
«Το Snapchat μπορεί να γίνει το επόμενο Facebook»

Την αγωνία των κολοσσών του Διαδικτύου να επωφεληθούν οικονομικά από εφαρμογές της μόδας όπως το Snapchat εξηγεί μιλώντας στο «Βήμα» ο Τεντ Γουάσερμαν, οικονομικός συντάκτης της ιστοσελίδας τεχνολογικών θεμάτων Mashable.

- Γιατί αξίζει τόσα χρήματα η εταιρεία Snapchat;
«Αξίζει τόσο διότι εταιρείες όπως η Facebook και η Google πιστεύουν ότι αξίζει τόσο. Στη Facebook συγκεκριμένα εστιάζουν την προσοχή τους πολύ στους εφήβους, οι οποίοι δείχνουν να εγκαταλείπουν το δίκτυο για εφαρμογές όπως το Snapchat. Ετσι λοιπόν θέλουν να διατηρήσουν τη θέση τους είτε δημιουργώντας κάτι αντίστοιχο οι ίδιοι είτε εξαγοράζοντας μια εταιρεία που έχει ήδη έτοιμο αυτό που χρειάζονται».

- Τι περιμένει να κερδίσει ο Σπίγκελ απορρίπτοντας την πρόταση της Facebook;
«Να ανεβάσει την αξία της. Υπάρχουν φήμες ότι μετά την πρόταση της Facebook η Google τού προσέφερε 4 δισ. δολάρια. Facebook, Twitter και Google είχαν επίσης δεχθεί προτάσεις εξαγοράς στην αρχή και οι ιδρυτές τους τις απέρριψαν. Με τη Snapchat είναι δύσκολο να αγνοήσουμε την πιθανότητα να γίνει το επόμενο Facebook ή κάτι αντίστοιχο. Αυτή είναι η λογική ενός ιδρυτή που απορρίπτει μια τέτοια πρόταση. Η Instagram,  π.χ., εξαγοράστηκε έναντι 1 δισ. δολαρίων και εκ των υστέρων βλέπουμε ότι θα μπορούσαν να είχαν πάρει περισσότερα».

- Είναι πιθανόν η κίνησή του να «ξεφουσκώσει» την εταιρεία;
«Ναι. Οι έφηβοι είναι πολύ ασταθείς, μπορεί να αποφασίσουν ότι το Snapchat δεν είναι "cool" πια. Αλλά ακόμη και στο χειρότερο σενάριο, ότι σε έναν χρόνο από σήμερα η εταιρεία θα αξίζει ένα δισ. και όχι τρία δισ., και πάλι είναι πολύ καλά χρήματα. Εξάλλου ο Σπίγκελ γεννήθηκε πλούσιος, ίσως να μην ενδιαφέρεται τόσο για τα χρήματα σε σχέση με κάποιον που δεν είχε την ίδια τύχη».

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 25 Νοεμβρίου 2013

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *