Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

Εγώ μπορώ να προσπαθήσω. Εσείς;

«Δε θέλω αυτό το είδος του κόσμου που δε φροντίζουμε ο ένας τον άλλο. 
Όχι μόνο όσους ανθρώπους είναι κοντά μας αλλά οποιονδήποτε χρειάζεται ένα χέρι βοήθειας. Δεν μπορώ να αλλάξω τον τρόπο που σκέφτονται οι υπόλοιποι, ούτε όσα επιλέγουν να πράξουν αλλά εγώ μπορώ να κάνω την προσπάθειά μου.»

Τα λόγια του συγγραφέα, Charles de Lint, ήρθαν στο μυαλό μου πριν 5-6 ημέρες όταν έπεσα επάνω σε ένα top trend στην κοινότητα του twitter που αφορά όσους αναζητούν ή προσφέρουν εργασία. Σήμερα το μοιράζομαι μαζί σας.

Λέγεται #aggeliesergasias και καθημερινά μεγαλώνει όλο και περισσότερο. Τι είναι λοιπόν αυτό το hashtag; Είναι μια προσπάθεια που ξεκίνησε από έναν απλό χρήστη του twitter*, τον Δημήτρη (@dimitrischrid) και συνεχίζεται από χιλιάδες άλλους. Ο Δημήτρης μπορεί να εργάζεται και να μη ζει κάτω από το βάρος και τα προβλήματα της ανεργίας, όπως πολλοί συνομήλικοί του, αλλά θέλησε να κάνει κάτι για να βοηθήσει. Όλους εκείνους τους γνωστούς και αγνώστους, φίλους και μη, από όλη την Ελλάδα, που έχουν χάσει τη δουλειά τους ή ψάχνουν για μια νέα.


Μιλώντας μαζί του μου είπε «θέλησα να πάρω μια ανιδιοτελή πρωτοβουλία για να βοηθήσω συνανθρώπους μου να βρουν δουλειά. Για μένα και ένας μόνο άνθρωπος να βρει καθοδήγηση και εργασία θα είναι μεγάλη ικανοποίηση.»

Ένας από όλους εμάς θέλησε να βοηθήσει δίνοντας εθελοντικά ελεύθερο χρόνο. Και το πέτυχε. Καθημερινά άτομα που ψάχνουν για δουλειά αλλά και ιδιώτες που προσφέρουν εργασία αναρτούν ανακοινώσεις μέσω του λογαριασμού τους (πλέον και στο facebook) προσθέτοντας το hashtag #aggeliesergasias . Ακόμα και εκείνοι που δεν αναζητούν εργασία βγάζουν π.χ. φωτογραφίες από βιτρίνες μαγαζιών που αναζητούν άτομα και τις ανεβάζουν κοινοποιώντας την πληροφορία. Έως τώρα κάποια άτομα έχουν έρθει σε επαφή με μελλοντικούς εργοδότες και η ιδέα δείχνει να είναι πέρα από καλή και αποτελεσματική.

Συζήτησα για ώρα με το δημιουργό του hashtag πώς μια τέτοια πρωτοβουλία βρήκε τόσο μεγάλη αποδοχή από άλλους χρήστες οι οποίοι την υποστηρίζουν και αναμεταδίδουν σχετικές πληροφορίες. Ένα και μόνο πετραδάκι σ' αυτή την περίπτωση, μια ιδέα και μερικοί χρήστες με ευρύ κοινό, έφτανε για να ξεκινήσει μια χιονοστιβάδα από 700-800 tweets ημερησίως στο #aggeliesergasias .

Ωστόσο, δεν είναι όλα ρόδινα, χρειάζεται και η ανάλογη προσοχή, ειδικά σε αγγελίες που δημοσιεύονται από ιδιώτες και όχι εταιρίες. Η συμβουλή σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι να μη δημοσιεύετε όλα τα προσωπικά σας στοιχεία σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δημιουργήστε ένα email που θα χρησιμοποιείτε μόνο για επαγγελματικούς λόγους. Εφόσον κάποιος επικοινωνήσει μαζί σας και ενδιαφέρεται να σας προτείνει εργασία τότε αξιολογήστε την πρόταση, τι προσφέρει η θέση, πόσο έγκυρη είναι η επαφή και μετά κάντε μια συνάντηση για συνέντευξη. Προσοχή στις απομιμήσεις! Η προσπάθεια της κοινότητας αυτής, όπως και τo hashtag, δε συνδέονται με καμία (εμπορική ή μη) ιστοσελίδα ή blog στο διαδίκτυο με ανάλογες ή παρεμφερείς ονομασίες παρά μόνο με τη χρήση του hashtag στο twitter και τη μοναδική επίσημη facebook σελίδα του.

Όλοι μπορούμε να στηρίξουμε, να ενισχύσουμε αλλά και να πάρουμε ανάλογες ανιδιοτελείς πρωτοβουλίες που στηρίζονται στο κοινό αίσθημα αλληλεγγύης. Σε κάνει να νιώθεις όμορφα όταν βοηθάς κάποιον. Δοκιμάστε το, ο καθένας με όποιον τρόπο μπορεί. Η συνεργασία και η ομαδικότητα σε τέτοιες πρωτοβουλίες, ειδικά σε μια εποχή που κάθε ένας από εμάς γνωρίζει ή έχει στην ίδια του την οικογένεια κάποιον άνεργο, μπορούν να έχουν μόνο καλά αποτελέσματα.

Ίσως κάποιες θέσεις να μην ανταποκρίνονται στις προσδοκίες όσων τις δουν. Για κάποιους δε θα κάνουν ή δε θα παρέχουν όσα θα ήθελαν, για άλλους όμως ίσως να είναι ακριβώς αυτό που θέλουν ή χρειάζονται. Μοιράζομαι, λοιπόν, μαζί σας αυτή την πρωτοβουλία όχι με την πεποίθηση πως θα αλλάξει απαραίτητα κάτι δραματικά στην αγορά εργασίας αλλά γιατί έτσι μπορώ να ξεκινήσω και εγώ την προσπάθειά μου. Εσείς;


πηγή: http://www.kariera.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *